Voljeti bezuvjetno, jarko, ponizno, hrabro

0
116

Danas na Veliki petak razmišljam o muci i ljubavi.

I Vito je raspet, kao i djeca poput njega. Raspet od današnjeg svijeta koji ih jednostavno ne razumije. Nisu raspeti javno, već kroz kaotičnu svakodnevnicu u kojoj prevladava beznadno preživljavanje do nekog boljeg sutra.

A bolje sutra smo mi. Koliko god svijet bio mjesto gdje se naša djeca ne mogu dokazati kao sposobna i talentirana, na nama je da se pokažemo sposobnima da to mijenjamo.

Moj sin prolazi muku. Tihu, bolnu, ali srceparajuću. Često mu na tom putu ne možemo pomoći. Možemo ga beskrajno voljeti i suzama narediti da se strpe. Možemo se boriti da mu križ ne bude toliko težak i da ga čavli ne bole. Izgubljeni svijet je kao nadiruća plima beznađa. U tom nevremenu ništa nije sigurno i jedino u što se možeš pouzdati je ljubav prema djetetu.

Kroz svu tu muku, moj sin i djeca poput njega spašavaju svijet. Oni spašavaju izgubljene ljude poput mene i daju nam prilike da pričamo jezicima ljubavi. A jezici ljubavi su trpljenje, podrška, žrtva, borba.. i brojni drugi. Uče nas uzvišenoj ljubavi koja se uzdiže iz patnje i muke.

Mi, koji imamo iskustvo gledanja boli naše djece, možemo razumjeti Krista nešto osobnije. Sva ova divna djeca su kraljevska; ona hodaju uz Kralja vjekova. Ona hodaju šutke u patnji. Ona se ne ljute na svijet koji ih ne vidi. Ta divna djeca su neopaženi nositelji nove budućnosti, u kojoj ćemo se morati više voljeti. Ili to, ili ništa. ❤️

Ma koliko knjiga pročitao i koliko molitvi izmolio, ja Krista nisam dostojan i teško ga mogu razumjeti. No, moje nije da razumijevam tekstove, već da volim i razumijevam svog sina. U njemu je sva snaga Kristova, u njemu mi je sva ljubav, s njim silazi i na mene milost ljubavi Oca.

Kroz patnju i muku upoznajem sina, ali prije svega upoznajem sebe i svoj grijeh, svoju nedostojnost. Zato je moj sin velik i najveći za mene, a ljubiti ću i ruke i noge posebne djece sve dok sam živ. Oni su put, istina i život.

Oni su križ i muka, oni su ljubav i spasenje.

Raspeće i uskrsnuće ne smiju biti bajke, pored raspetih i izmučenih. Ljubav i spasenje ne smiju biti puki san i ufanje – ovi mali anđeli na zemlji nam ih nude na dlanu.

Samo trebamo voljeti – bezuvjetno, jarko, ponizno, hrabro, nenametljivo ❤️

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here