Tajna žutog džempera

0
448

Silvestrovo je. Kako sam i inače “sjajno” organiziran čovjek, baš sam se na Staru godinu uputio u dućan. Borba za dobre banane, koje će vjerojatno istruliti u konkurenciji prekomjernih kolača. Borba za kruh, koji će kasnije biti suvišan i kućnim ljubimcima. Izgledalo mi je kao da sam ušetao u filmski set nekog “Armageddona”, kada narod spas od uništenja svijeta vidi u bogatoj zimnici. Na trenutak se činilo kako će dva gospodina rastaviti i policu na kojoj je stajala svježa piletina iz Nikaragve. Palestina, a ne dućan.

Računam, pokupiti ću nabrzinu kruh, jaja, mlijeko i ono osnovno za Novogodišnju noć u kojoj ću se družiti s knjigama i filmovima. Ne zato jer sam osuđen na to, nego zato što mi to treba. Inače u dućanima ne volim puno pričati, za razliku od moje mame koja priča i s tetama na kruhu i s mesarom. Valjda je to bilo neko drugo vrijeme, u kojem smo imali više vremena jedni za druge. Svi se izvlačimo na dinamiku života, no prava je istina da sam danas imao dosta vremena za razgovor, ali nastojao sam ga izbjeći i što prije napustiti cirkus. No, netko se baš silno potrudio pokvariti mi planove.

Stajali smo u dugačkom redu za blagajnu broj pet, kad mi se obratio pristojan i mio glas postarije gospođe iza mene. Pita me imam li karticu za bodove. Odgovaram da nemam, a na to će gospođa spremno – “bi li mi onda darovali svoje bodove, od vaše današnje kupovine”? Nema problema, odgovorim, biti će mi drago.

Nastojim se zaokupiti vlastitim mislima dok se redaju beep za beep na blagajni, no gospođa u žutom džemperu je baš htjela skratiti vrijeme ćaskajući. Priča mi da se dobro nađe svaka kuna u današnje vrijeme, tako da su joj ovi bodovi zaista vrijedni. Pogledam je po prvi put krupnije od tog vrištećeg žutog džempera, te vidim jedno milo, profinjeno lice. Gospođa je sigurno načitana i obrazovana, a odavala ju je neka vrlo prirodna postura. Nastavlja mi pričati kako se od male mirovine teško živi, a moje automatsko potvrdno kllimanje glavom prekine neočekivano pitanje: “zašto nešto ne promijenite kad još možete sve”?

Zagrcnem se malo, a taman je bio i moj red da slažem hranu na pokretnu traku pa joj onako kroz pražnjenje košare odgovorim “a di baš ja gospođo”. Nije se dala smesti i kaže mi – ako neće ljudi vaših godina mijenjati kako živimo, kako djeca tako i mi stari, onda tko će to napraviti? Nastavlja pričati pružajući svoju karticu za bodove nenametljivo, ali pomalo aristokratski, gospodski. Priča mi da ju je nedavno posjetila jedna prijateljica i da je komentirala kako se s 1750 kuna ne može pristojno živjeti, te da ona u Australiji s takvim budžetom hrani svog psa. Tu sam se malo zaustavio, nekako me ta usporedba baš jako pogodila, jer i moja majka živi od male mirovine nakon više desetljeća rada. Nasmijana gospođa u žutom džemperu me pogleda izravno u oči i kaže:

“Zar vrijedim nakon svega manje od nekog psa”?

Iako je bio red na blagajni, svi smo usporili srčani ritam. Beep se nije čuo jer je i blagajnica malo zastala pred ovog neobičnom gospođom. Ja sam ćirnuo u njenu košaru i vidio da ima samo nekoliko skromnih proizvoda. Kažem joj, dajte da Vas počastim, nešto mi se danas baš jako lijepo dogodilo i ispunilo me. Nije pristala na prvu, no inzistirao sam. Pitala me da li je to čini sad prosjakom. Odgovorio sam joj da je ona razlog mog lijepog dana i da mi je njen osmijeh povrh vrištećeg džempera donio neku neobičnu radost. Nasmijala se toplo, nelagodno skupljajući svoje proizvode u vrećicu. Kaže mi – to je tajna žutog džempera.

Pozdravili smo se lijepo i toplo, uz najbolje želje u novom desetljeću. Osjećao sam se nekako bolje, ne zbog tih 47 kuna koliko je iznosio njen račun. Zašto nešto ne promijenimo, ako možemo sve? Doista, jesu li mala primanja hrvatska realnost ili presuda bogatih sudaca?

Žuti džemper. Izgledao je mekano i toplo. Kao i osmijeh neobične gospođe s blagajne broj 5. Krenuo sam kući i nekako mi je sve bilo blještavo žuto. Nasmijanije nego inače.

Mora da je do tajne žutog džempera. A možda i do onog što smo zaboravili biti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here