Održano treće ročište na Županijskom sudu u Velikoj Gorici

0
1343

Jučer je održano treće ročište na županijskom sudu u Velikoj Gorici, u kaznenom postupku kojeg je pokrenulo Županijsko državno odvjetništvo protiv mene. Kako i na ovom ročištu nije bio prisutan nijedan medij, to je očito postalo pravilo. Od danas i moje praćenje suđenja, pokretanje postupaka protiv određenih osoba i izvješćivanje javnosti, također postaju pravilo.

O svemu bi se mogle pisati knjige, no nije mi namjera dodatno zbunjivati javnost i držati ću se činjenica i relevantnih podataka.

S obzirom da se u medijima opetovano pojavljuju senzacionalistički naslovi uz namjerno pogrešno čitanje optužnice, prije izvješća o samom ročištu evo podataka o samoj optužnici.

Optužnica je podignuta 27.02.2019. i prema njoj me se tereti za počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti, zlouporabom položaja i ovlasti opisana i kažnjiva po članku 291. st.1 i 2. Kaznenog zakona, uslijed kojeg postoji osnovana sumnja da je udruga Senzori oštećena za ukupan iznos od 218.086,49 kuna, a udruga Grad Anđela za ukupan iznos od 205.694,52 kune. Ističem da u dosadašnjem tijeku postupka nisam iznosio obranu niti dokaze. Dakle, jedino u javnosti imamo iznose terećenja pod sumnjom počinjenja gore navedenih kaznenih djela.

Idemo pogledati kako su to prezentirali mediji:

Dnevnik.hr / Nova TV: Podignuta optužnica protiv Tate Slavena: Varao je i lagao iskorištavajući vlastito dijete

Slobodna Dalmacija: Tati Slavenu prije 10 godina zatvora

Jutarnji list: Optužnica protiv Tate Slavena: Terete ga za zlouporabu položaja i krivotvorenje, tvrde da je sebi protupravno zadržao gotovo pola milijuna kuna

Jutarnji List: Tata Slaven: od optužbi do suđenja, podnaslov “Sutkinja šest sati ispitivala tri svjedoka – 700.000 kuna za djecu nestalo” (tekst i naslov izmijenjeni naknadno, bez mog zahtjeva)

100posto / Jutarnji.hr: Slaven Vujić uzeo je 1,3 milijuna kuna!

I tako bi mogli unedogled. Na desetke tekstova u kojima su se stalno mijenjale optužbe, a rijetko koji je zaista prenio ono što je pravi sadržaj optužnice, temeljene na kaznenoj prijavi lažnih volontera u dvorcu Dioš i njihovih pomagača.

Ističem da dijelu poštenih i profesionalnih novinara ne zamjeram na jednostranim pričama, s obzirom da sam do ovog trenutka bio nedostupan za izjave i javno komentiranje optužbi. Tako će i ostati u dijelu dokaza na kojima se temelji moja obrana i koji će biti dostupni kroz sudski postupak, dok se o okolnostima i interesno motiviranim pojedincima svakako želim oglasiti u javnosti preko svog bloga, ali i kroz suradnju s određenim medijima.

Jučer je održano treće ročište na kojem su se pojavili svjedoci optužbe Jaqueline Bat i Danijela Dragić, inače nekadašnji terapeuti u udruzi Senzori. Zagrebačka defektologinja Jacqueline Batt u javnosti je predstavljena kao stručna osoba koja radni vijek odrađuje u Slavi Raškaj, a inače je urednik na Radio Mariji, svjetovna benediktinka socioliberalnih stavova koje izražava kroz stranku Pametno.

Jacqueline Bat je u udruzi Senzori provela samo 2,5 mjeseca tijekom kojih je u radu udruge sudjelovala kao defektolog dvaput tjedno po blok sat. Iako su svi djelatnici udruge Senzori bili uredno prijavljeni i za njih su plaćeni doprinosi kako i stoji u izvješću inspekcije rada koje je dio spisa, Jacqueline Bat je za svoj rad primala honorar na ruke jer nije željela uspostaviti radni odnos s obzirom da je zaposlenica državne institucije “Slava Raškaj”.

U javnost je istupila na više načina, prije svega kritizirajući moj pristup oko stvaranja zajednice koja bi u seoskom okruženju stvarala preduvjete za život djece i mladih s poteškoćama u razvoju, nazivajući to izolacijom. Tata Slaven je struku trebao kao neku vrstu paravana – pročitajte njen intervju za 100posto.hr.
Jednako tako se pojavila i u Provjerenom, u Jutarnjem listu i nizu drugih medija komentirajući događaje o kojima nema nikakva saznanja, jer je u udruzi bila samo dva i pol mjeseca na početku njenog rada. Autor je iznimno grube optužbe da sam iskoristio autizam vlastitog sina za osobnu dobit.

Na jučerašnjem ročištu Jacqueline Bat je višestruko upozoravana da se drži vlastitih saznanja i činjenica, s obzirom na to da je cijeli njen iskaz temeljen na prijenosu informacija s Facebook stranica, te razgovorima s ljudima kojima se ne sjeća ime. Tijekom relativno dugog izlaganja svjedokinja je navodila niz optužbi famoznih roditelja, te nijednom nije uspjela reći točan iznos kojim je oštećen točno određeni roditelj. Jednako tako je komentirala projekt Grada anđela s nizom paušalnih optužbi, iako nikada nije bila član udruge niti je vidjela Statut udruge, kao ni dvorac Dioš. Svjedokinja je konstantno upozoravana da se drži preciznih saznanja o događajima na osnovi kojih je pozvana na svjedočenje, a ujedno je upozorena da ne upada sutkinji u riječ. Na kraju svog svjedočenja vidno smetena i uzrujana, uzela moj kaput zabunom i napustila sudnicu.

U odnosu na medijske nastupe prema Jacquelini Bat biti će pokrenuti pravni postupci, a u svakoj prilici ću osporiti njenu stručnost s obzirom da zastupa tvrdokorna stajališta o dobrobiti djece poteškoćama u razvoju, te iskazuje otvoreno neslaganje u postupcima utvrđenja uzroka poteškoća kao i u slučaju terapijskih učinaka prirode u kojoj dio djece pokazuje manju razinu stresa i značajno bolje kognitivne sposobnosti. O stručnosti ovakvih ljudi ovise brojni životi i protiv takvog načina tretiranja djece i mladih ću se svakako boriti. Jednako tako ću progoniti svaki rad terapeuta na crno, koji nije praćen stručnim nadzorom ni pratećom dokumentacijom kako bi taj rad imao logični nastavak kasnije u odgojno-obrazovnom ciklusu djeteta.

Svjedokinja Danijela Dragić imala je mirno svjedočenje u kojem je istaknula da za vrijeme suradnje nije primijetila nikakve nepravilnosti da ocjenjuje našu suradnju korektnom, a da je o “nepravilnostima” bila informirana od strane kolegica Jacqueline Bat i Veornike Sabo.

Suđenje se nastavlja 09. ožujka sa svjedočenjem nekadašnjih terapeuta u Senzorima Veronike Sabo i Nikoline Skledar. Iskreno se nadam da će na sljedećim ročištima biti predstavnici medija kako bi pratili izvođenje dokaza o okolnostima o kojima dosad vrlo neupućeno pišu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here