Novi život hrvatskih sela – male zajednice ljubavi, skrbi i stvaranja

0
277

Brojna sela u Hrvatskoj umiru, a mi smo svakidašnji svjedoci vijesti u kojima kadrovi završavaju u dimu autobusa koji voze za Njemačku. Takve vijesti osobito mrzim jer oduzimaju i ono malo vjere u oporovak seoskog života. Tko će vjerovati u selo ako nas svakodnevno mediji bombardiraju informacijama da nema života na selu?

U većini gospodarski snažnih zemalja, sela su vrlo razvijena. Bez snažnog sela koje stvara i proizvodi, teško je očekivati stabilan gospodarski rast u slabije razvijenim zemljama poput naše. Bez obzira na niz mjera koje omogućavaju ulaganja u poljoprivredu, seoski život neumitno odumire. Zatvaraju se tvrtke, napuštaju se kuće, gase se župe. Kuća koja bi u Zagrebu vrijedila preko 150.000 eura se može kupiti za 10-ak tisuća eura. To je realnost brojnih hrvatskih sela – potpuno su obezvrijeđena.

Možemo li bolje? Možemo. Naselimo one koji nemaju gdje biti u sredine u kojima nitko ne želi biti. Zašto gomilamo gradsku sirotinju dok sela odumiru? Tako je malo potrebno da spojimo potrebe brojnih obitelji s napuštenim seoskim blagom.

Camphill sela već imaju tradiciju dugu pola stoljeća. U tim selima se mladi s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom bave jednostavnim seoskim poslovima unutar zajednice koja im osigurava smještaj i skrb. Svi ti divni posebni ljudi rade poslove u skladu sa svojim mogućnostima, a u tome im pomažu volonteri i ostali ljudi, pa čak i cijele obitelji. Da, obitelji koje su odlučile živjeti u jednoj takvoj seoskoj zajednici.

Primjera iz kojih možemo učiti ima jako puno. Svijet je pun divnih zajednica u kojima je sve podređeno mogućnostima i potencijalima djece i mladih s poteškoćama u razvoju. Na čistom zraku, pod vedrim nebom, u društvu zelene prirode i razigranih životinja, stvaraju se prijateljstva i ispunjavaju se životni snovi osoba koje se ne mogu uklopiti u moderni ritam urbanog društva. Ako mene pitate, to zvuči kao raj na zemlji.

Moja ideja Grada anđela je upravo to. Vizija Grada anđela podrazumijeva, prije svega, razvoj seoske zajednice koja će stvarati nove vrijednosti u skladu s potencijalima članova zajednice. Najbliži opis te ideje je eko selo, u kojem bi svako imao materijalnu neovisnost i stanovanje u kući, zajedno s drugim članovima i voditeljima kuće. Svatko bi imao posao – bilo u polju, u štali, ili u šumi. Stvarali bi i razvijali proizvode kroz OPG, gradili radionice u kojima se odvijaju jednostavni obrti. Zajednica mora biti samoodrživa u nekoj mjeri, odnosno mora proizvoditi da bi ostvarila zalihe za preživljavanje i razvoj. Na taj način svaki član zajednice bi se osjećao vrijedan član obitelji!

Zašto ne bi omogućili i obiteljima teškog materijalnog stanja da se uključe u rad takve zajednice? Zašto ne bi osobi koja živi sama omogućili da se preseli u takvu zajednicu i stekne obitelj s kojom će raditi, veseliti se i živjeti? Zašto oni koji nemaju nikoga, ne bi bili spojeni u jednu cjelinu?

Grad anđela nije samo ideja jednog luđaka. To je nešto što trebamo i što već postoji u gotovo svakoj zemlji razvijenog svijeta. Umjesto da bježimo u te zemlje, zašto ne učimo od njih?
MI SVE MOŽEMO. Sve! Nitko nije na ovom svijetu rođen sposobniji od drugih. Sve što su postigli motivirani pojedinci u drugim zemljama, možemo i mi u svojoj, neovisno o ideologijama.

Ja sam spreman svoj život položiti za takvu jednu zajednicu i svakodnevno se molim Bogu da dobijem priliku stvarati takvo mjesto. Ima nade. Doista, ima nade.

“Nada pak ne postiđuje”
(Rimljanima 5,5)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here