Na Zapadu ništa novo? :)

0
179

Moj otac je napisao jednu divnu misao: “Lako je šutjeti kad imaš što za reći”

Još par koraka naprijed i eto nas gdje ništa ne može biti osporeno. Kako bi odgovorio na zadnje pokušaje sabotaže Grada anđela, snimio sam video s opisom stanja zapadnog krila dvorca Dioš. Objaviti ću ga u jednom od sljedećih članaka s pripadajućim informacijama oko trenutnog statusa dvorca Dioš i sljedećih koraka u njegovoj obnovi.

Nije točno da dvorac ne može dalje jer dvorac ima konzervatorski-restauratorski elaborat na preko 400 stranica i to je podloga buduće obnove. Taj elaborat je obuhvatio i sve postojeće radove u zapadnom krilu, legalizirajući čitav objekt. Takav dokument nikada prije nije postojao, a financiran je sredstvima Ministarstva kulture na osnovi pravodobne projektne prijave.

Ministarstvo kulture podržalo je izradu projektne dokumentacije dvorca Dioš

Evo što je o navedenome službeno dostupno na stranicama Hrvatskog restauratorskog zavoda:

” Hrvatski restauratorski zavod dovršio je u Europskoj godini kulturne baštine interdisciplinarna istraživanja i izradu dokumentacije postojećeg stanja dvorca Dioš. Navedene aktivnosti provedene uobičajenom i propisanom metodom dokumentiranja kulturnog dobra, s ciljem valorizacije i definiranja smjernica za konačnu prezentaciju, neovisno o namjeni ili korisniku. “

Ovo je popis stvari koje dvorac sada ima:

  • detaljni tehnički nacrt arhitektonskoga snimka postojećega stanja
  • visokorezolucijski trodimenzionalni model
  • elaborat konzervatorskih i restauratorskih istraživanja sa smjernicama za obnovu
  • arhitektonske nacrte rekonstrukcije izvornoga stanja, s posebno detaljnim nacrtima za rekonstrukciju arhitekture i zidnih oslika glavne dvorane

Za one koji žele vidjeti više evo i 3D snimke dvorca napravljene tijekom izrade elaborata.

3D Model dvorca Dioš

A kako je obnavljano zapadno krilo?

U zapadno krilo samo smo uložili oko 170.000,00 kuna. Vrijeme je da neki “volonteri” stanu s onim što čine i pruže ruku pomirenja. Ja ću je prihvatiti. Mi smo sve radove u zapadnom krilu platili, a volontiranje se dogodilo u raznim formama na dvorcu, ali ne i na zapadnom krilu. Doći ću s vremenom u mogućnost da priložim troškovnik, plaćene račune i sve što je povezano uz projekt obnove Dioša. To što su među fakturama tvrtke samoprozvanih donatora, ja u to ne želim ulaziti.

Dosta mi je špekulacija, blaćenja i javnog sramoćenja. Puno stvari u životu nisam dobro napravio, no Dioš nije jedna od njih!

U novom zapadnom krilu imamo 4 spavaće sobe s novim zidovima i instalacijama, kao i novom vanjskom stolarijom. Imamo ožbukan hodnik, blagovaonicu, kuhinju i kupaonicu – negdje su zidovi obrađeni do kraja, negdje ne. Sobe su obrađene gotovo do samog kraja i preostaju završne instalacije i podovi. Ništa od toga se neće dogoditi bez projektne dokumentacije koja će se ovog puta pravovremeno poslati konzervatorima.
Osim navedenog, platili smo i razne zaštitne radove krovišta i ostalih dijelova dvorca. O svemu navedenom biti će predočen projektni troškovnik i izvješće o izvršenim radovima.

Svim ljudima koji su sebe ugradili u Grad anđela kroz osobni rad, pomoć u prikupljanju donacija i ostalo, se zahvaljujem od srca i obećavam da ćete uživati u onome što ste željeli da nastane!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here