DVORAC DIOŠ Unatoč ponovljenim zahtjevima vlasnika, Grad anđela ne pristaje na napuštanje dvorca

0
1144

Nakon što je Hrvatska Salezijanska provincija jednostrano raskinula ugovor o zakupu Dioša zbog spore dinamike obnove dvorca, odlučio sam osporiti ugovorne razloge otkaza uz podršku članova udruge Grad anđela. Ugovorni spor je vezan uz dinamiku obnove, no detalje spora neću iznositi u javnosti sve dok postoji mogućnost da se spor riješi bez sudskog epiloga.

Na naš dopis u kojem osporavamo ugovorne razloge otkaza, Hrvatska Salezijanska provincija je uzvratila ponovnim zahtjevom za iseljenjem i primopredajom dvorca 28. veljače. Ukoliko ne ispunimo ovaj zahtjev, upozoreni smo da će vlasnici dvorca pokrenuti pravne mehanizme za iseljenje zakupca i utvrđenje njegove odgovornosti.

Na ponovljeni dopis Hrvatske Salezijanske provincije odgovorio sam vrlo argumentirano i vjerujem dovoljno činjenično sadržajno, ostajući u dobroj vjeri da se naša suradnja može nastaviti po trenutnom ili novom ugovoru. Bez da navodim cjelokupan sadržaj dopisa, ističem da ni u kojem slučaju ne pristajem na žurna iseljenja, ponajviše zbog odgovornosti koju imamo prema volonterima i donatorima udruge Grad anđela. U obnovu dvorca je uložen ogroman broj volonterskih sati i angažirana su donirana financijska sredstva, čime smo sanirali višestruke probleme krovišta, proveli zaštitno-tehničke radove na kuli dvorca kojoj je prijetilo urušavanje, te poduzeli niz zaštitnih zahvata na cijelom dvorcu. U obnovi zapadnog krila dvorca došlo je do neplaranih događaja nad kojima nismo imali kontrolu, stoga smo se odlučili na pokretanje kaznenog postupka protiv izvođača radova i suradnika.

Smatramo da je cilj svih nas treba biti utvrđenje istine i pravde, nakon čega će sve kapitalne odluke biti i činjenično utemeljene. Događaji koji su se odvijali u obnovi dvorca Dioš nisu problem male udruge ili moj osobno, već zajednički problem i vlasnika i cijele zajednice. Ukoliko se navedenim kaznenim postupanjem ne utvrdi odgovornost izvođača radova, te odgovornost bude ponajviše moja osobna kao Predsjednika udruge, ja ću samoinicijativno napustiti dvorac Dioš bez isticanja ikakvih zahtjeva prema vlasnicima dvorca. No, držim da do utvrđenja tih okolnosti nitko nema pravo rezolutno osporavati nečiji posao i ispunjenje preuzetih obaveza po ugovoru.

Ne zaboravimo da je u vrijeme našeg zakupa dvorac Dioš dobio svoj konzervatorsko-restauratorski elaborat, čime su širom otvorena vrata njegove buduće obnove.

Zaključno, dvorac Dioš ne napuštam i s punim pravom vjerujem da je on do 2036. u zakupu naše udruge kako bi služio djeci i mladima s poteškoćama u razvoju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here